Şifa Kaynağı Cevizin Faydaları, ceviz ülkemizde bolca yetiştirilen bir bitkidir. Her zaman beyin sağlığına katkı sağlaması ile gündeme gelen bu bitki sadece beyin sağlığına değil, daha pek çok vücut rahatsızlığına da iyi gelen bir besindir.
Kalp ve damar yolları içinde faydası olan bu bitki aynı zamanda cilt sağlığına da bir çok yarar sağlamaktadır.
Ceviz bitkisinin kökeni milattan önce yedi yüzlü yıllara kadar uzanmaktadır. Heybetli bir ağaç yapısına sahip olan bu bitkinin yaprakları hoş bir kokuya sahiptir. Ülkemizin her yerinde yetişebilen ceviz ağacı zirai don olaylarına karşıda bir hayli dayanıklıdır. Ağacın meyvesi yumru biçiminde ve tek tek yetişmektedir.
Türk mutfağında önemli bir yer kaplayan tatlıdan tuzluya bir çok yemekte kendine yer bulan cevizin faydaları oldukça fazla A, B1, B2, B6, C ve E vitamini ile bakır, çinko, demir, fosfor, magnezyum ve potasyum minarelleri içeren ceviz diğer kuruyemişlerden daha fazla antioksidan özellikler gösterir.
Yüksek besin değeri ve doymamış yağ asitleri sayesinde düzenli tüketildiğinde kalp ve damar sağlığına iyi gelen cevizin vücudumuzun en iyi dostu olmaya adaydır.
Cevizin faydaları nelerdir?
- Kemiklerin daha güçlü olmasını sağlar, ceviz içerdiği yağ asitleri ve kalsiyum sayesinde kemiklerin daha güçlü olmasına yardımcı olur. Kemik erimeleri başta olmak üzere kenik hastalıklarında bolca tüketilmesi önerilir. Özellikle tam gelişme çağında olan çocuklar için ceviz ideal bir besin kaynağıdır. Çocuklarda boy uzamasına yardımcı olur
- Kötü kolesterolün zararlarını önler, LDL denen kötü kolesterol atardamarlarda birikebilir ve bu durumda ateroskleroza neden olabilir. Yemek sırasında ceviz tüketmek LDL’nin yemekten sonra oluşturduğu oksidatif zararı önler. Aynı zamanda iyi kolesterolü yükselterek kötü kolesterol plakalarının temizlenmesine yardımcı olur.
- Ceviz zengin bir omega-3 kaynağıdır, ceviz omega-3 yağı bakından oldukça zengin değerlere sahiptir ve bir porsiyon başına 2,5 miligram omega-3 sağlar. Bitkilerden elde edilen alfa linolenik asit vücudun kendi kendine üretemediği dışarıdan alınması gereken bir yağdır.
- Ceviz bazı kanser hastalıkları riskini azaltır, ceviz polifenol vitaminler açısından zengindir. Bağırsaklarda bulunan bazı yararlı bakteriler bu maddeleri ürolitinler denilen bileşiklere dönüştürebiliriler. Ürolitinlerde bazı Antiinflamatuar özelliklere sahip olabilir. Buda bağırsaklarda Kolerektal kansere karşı korumaya yardımcıdır. Ceviz yemek bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltır. Kansere karşı vücut direncini artırır.
- Ceviz hafızayı güçlendirir, çok eskiden beri cevizin şekli beyne benzediği için beyne iyi geldiği düşünülmekte idi. Elbette bu benzerlik tesadüfi ancak ceviz beyin sağlığına fazlasıyla yararlı bir besin. Çoklu doymamış yağ, polifenoller ve E vitamini dahil olmak üzere cevizde bulunan besin maddeleri beyindeki oksidaitf hasarı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabileceği gibi öğrenme becerileri, öğrenme ve kaygı azaltmada da etkili. Yani güçlü bir hafıza için bolca ceviz tüketebilirsiniz.
- Ceviz cilt sağlığını korur, düzenli tüketildiğinde daha parlak ve ışıltılı bir cilde sahip olmanızı sağlayan ceviz ciltte kırıklık oluşumunu da önler. Ayrıca ceviz tüketimi melatonini yükseltir daha sağlıklı ve rahat uyumanızı sağlar.
- Ceviz sperm kalitesini ve sayısını artırır, erkeklerde cinsel isteği artırırken sperm sayısının da artmasını sağlar. Özellikle bebek planlaması yapan bireylerin ceviz tüketmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca düşük sperm kalitesi hamile kalma oranını düşürmektedir.
Cevizin faydaları oldukça fazladır bu neden ile düzenli bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilmektedir.
minikblog sizin için bloglamayı sürdürecek